H

Ben jij vata, pitta of kapha?

Beweging, stofwisseling, structuur

Volgens ayurveda bestaan er drie basiskrachten die de gehele kosmos, de natuur en ook de mens doordringen: de drie ‘dosha’s’. Deze regelen alle lichaamsfuncties en bepalen wie jij bent voor een groot deel. De individuele verdeling van de drie dosha’s bepaalt de verschillende kenmerken van onze persoonlijkheid, onze voorkeuren en gewoonten, onze zwakten en sterke punten.

Ook jij zult jezelf voor een groot deel herkennen in één van de 3 dosha's. Natuurlijk hebben we van alle dosha's iets bij ons en een aantal van ons hebben een 3-dosha constitutie. Wanneer je de doshatest doet, kun je ontdekken wat jouw dosha is!

Doe de test!

VATA HUID:

Een mooie dunne huid met veel mimiek, zacht, licht of olijf van kleur met fijne poriën. Een onevenwichtige Vata huid is arm aan talg en vocht, is vaak droog en ziet er flets en mat uit. Er ontstaan in dit type huid snel expressielijntjes, de huid jeukt vaak en kan er craquelé uit zien. De Vata huid heeft veel zorg en voeding nodig om er mooi en jeugdig uit te blijven zien. Gebruik volle producten, zowel op je huid als in je voeding. Een stevig en warm ontbijt als start van je dag, wordt geadviseerd.

PITTA HUID: 

Een heldere, goed doorbloede huid met een gemiddelde huiddikte en een normale huidglans, middelgrote poriën en sproetjes. Een onevenwichtige Pitta huid is gevoelig en gestresst, kan last hebben van een verminderde lipidebarrière  en oppervlakkige pukkeltjes, huiduitslag, roodheid, couperose en pigmentplekjes. De Pitta huid heeft halfvolle producten nodig die de huid kalmeren en de lipidebarrière van de huid ondersteunen. Rosacea is ook een voorkomend huidprobleem voor de Pitta. Koriander en verkoelende voeding en huidverzorging kalmeert de vurige huid.

KAPHA HUID:

Een zeer zachte, dikkere huid met minder mimiek, wat grotere poriën en meer huidglans. Een Kapha huid blijft langer jeugdig. Een onevenwichtige Kapha huid heeft neiging te vet te worden en kan last hebben van verwijde poriën, acne en een overmatige huidglans, ook kan deze huid bleek en slecht doorbloed zijn. De Kapha huid en ook dit lichaam heeft magere producten nodig die het vochtgehalte herstellen en de huidfunctie stimuleren. Wanneer er sprake is van acne, heeft dit vaak niets te maken met een ongezonde huid, alswel met een stofwisseling die te traag is. Gebruik pittige producten in je verzorging en voeding. Peper en gember activeren je huid en lijf op een positieve manier!

 

 

© Skinology | 2018 | Privacy verklaring | Cookiebeleid
www.n-ythingdesign.nl